TOP
FAQ, veelgestelde vragen Jordanië.
Reizen naar Jordanië

FAQ, Jordanië

  /  FAQ, Jordanië

Veel gestelde vragen

Wat fijn dat je overweegt om naar Jordanië te reizen! Je vindt op deze FAQ pagina de meest voorkomende vragen die gesteld worden over Jordanië, met de antwoorden om de voorbereiding van je reis eenvoudiger te maken. Het kan zijn dat jouw vraag en antwoord er niet tussen staat. Neem gerust contact met ons op, een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk.

VISUM JORDANIË

Het visum (40 Jd) in Jordanië verkrijg je op de luchthaven in Amman. Vlieg je op Aqaba dan krijg je het visum gratis. Bestel je de Jordanpass met entree voor Petra en veel andere sites in Jordanië dan zitten de kosten van het visum (met korting) daar bij in.

JORDANPASS

Voor iedereen die Jordanië en Petra bezoekt een waardevol document. Je besteld de pas online en draagt deze op je telefoon of als print overal bij je. Allereerst zitten de kosten (met korting) van je benodigde visum er in plus de toegang voor Petra en veel andere sites in Jordanië. Je kunt kiezen uit 1-2 of 3 dagen Petra.

Je besteld de Jordanpass online voorafgaande aan je reis

JORDAANS GELD, ATM EN GELDWISSELKANTOOR

In Jordanië betaal je met de Jordaanse dinar, op sommige plaatsen met je credit card. In de grote steden zijn ATM’s en geldwisselkantoren. Met de opmerking dat niet iedere bank jouw bankpasje accepteert. Er is gelukkig altijd wel een bank te vinden waar je geld kunt pinnen, onze chauffeurs weten vaak welke dat zijn. Vergeet niet je pas op “wereld” te zetten. Je kunt ook altijd wat contant geld in Euro’s, US Dollars of Britse Ponden meenemen welke je kunt omwisselen voor Jordaanse dinars.

TIPS EN FOOIEN

Het is gebruikelijk om de mensen die je helpen (koffers dragen) tijdens de reis een tip te geven. Net als in de hotels/woestijnkampen kun je een tip voor de housekeeping achterlaten. In restaurants is het op gevoel om een rond bedrag te geven waarvan men de rest mag houden. Chauffeurs zijn gewend dat ze getipt worden, net als degenen die je gids zijn op een excursie. Het bedrag is moeilijk aan te geven, hangt ook van de service af en van jouw tevredenheid over de dienst.

Indicatie bedragen

Iemand die je koffers draagt op de luchthaven verwacht 1 dinar. Een chauffeur die je veilig meerdere dagen naar alle bezienswaardigheden en overnachtingsadressen brengt kun je afhankelijk van de grootte van de groep en het aantal dagen 20-50 Jd geven, reken 5 Jd per dag per persoon. Een tip voor de housekeeping kan van een paar dinar tot 10 Jd als je meerdere nachten ergens verblijft. Een gids die je een paar uur rondleidt of een excursie met je doet, kun je rond de 5 Jd geven. Een gids die je meerdere dagen door de woestijn leidt kun je 20-50 Jd geven. Dit zijn slechts richtprijzen! Het hangt ook van jouw tevredenheidsgevoel af wat je wilt geven.

ETEN IN JORDANIË

De Jordaanse cuisine is een gezonde en heerlijke keuken. Bijna iedere maaltijd wordt geserveerd met verschillende mezze’s  (lekkere hapjes/dipjes die je meestal met brood nuttigt). Niet te missen zijn de hummus, foul (gedroogde tuinbonendip), baba ganoush (geroosterde auberginedip), falafel, verschillende salades zoals de tabouleh op basis van peterselie. Wat je beslist kunt proeven zijn de mansaf, de maklouba, kabsa. En als dessert de knafa, een zoet gerecht met zachte kaas).

In de woestijn bestaat het ontbijt en de lunch uit verschillende mezzes die je als dip met het platte brood (lijkt op pitta brood) eet.

VEGETARISCH / VEGAN

Voor de vegetariërs is er veel keuze uit allerlei bonen, linzen, salade en groentegerechten. De Bedoeïenen die de maaltijden in de woestijn verzorgen weten inmiddels hoe ze lekkere vegetarische maaltijden kunnen klaarmaken, ze bereiden nu vaak twee versies van de maaltijden. Vegan maaltijden zijn nog niet zo bekend maar in opkomst. De ingrediënten zijn aanwezig dus ook voor jullie is er veel keuze, al zul je in de restaurants met buffet onderweg wel veel vragen en uitleg nodig hebben.

BAGAGE

Bij veel hotels, overnachtingsplaatsen kun je je bagage vóór check in of na check out achterlaten. Soms in de lobby, soms in een afgesloten ruimte. Het is een veilige optie maar op eigen risico. Het hotelpersoneel zal er een oogje op houden maar zij weten vaak niet welke koffer van wie is. Draag al je waardevolle papieren en spullen dus altijd bij je zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan.

In de auto/minivan/bus van de chauffeur kun je alles achterlaten om een site te bezoeken waar hij wacht. Er komen geen onbekenden in zijn auto. Hij sluit de auto/minivan/bus af als hij ergens koffie/thee gaat drinken of wat eten.

In de woestijn gaat jouw bagage mee op de 4x4wheel. In de woestijn zijn geen verharde wegen dus zorg dat alles (camera/tablet/laptop) shock-proof is ingepakt. Tijdens het paardrijden, kamelenrit, wandel of klim avontuur is jouw bagage veilig. Je bent met je eigen groep, de Bedoeïenen bevestigen alles goed op de jeep en zorgen goed voor jouw spullen.

SLAPEN ONDER DE STERREN IN DE WOESTIJN

Voor de overnachting(en) is alles wat nodig is om comfortabel te slapen aanwezig. Er zijn dunne matrassen (overdag zit je daar op, ’s nachts slaap je er op), kussens, voldoende dekens om warm te blijven en kleden mee. Alleen bij grote groepen vragen we je om je eigen slaapzak mee te brengen. Natuurlijk kun je wel je eigen lakenzak meebrengen. Je slaapt in je kleding, dus neem iets mee dat prettig zit om in te bewegen. Voor iedereen is er een gewassen fleece of laken mee om “schoon” te slapen.

Sanitair

In de woestijn zijn geen sanitaire voorzieningen. Bij grotere groepen wordt een verplaatsbaar toilet meegebracht en bij meerdaagse woestijnreizen een douche. Al het gebotteld drinkwater voor de reis en het kook- was- en drinkwater voor de dieren in een tank, wordt meegebracht met de jeep. Wij zijn zuinig met het water, jij ook? Reinigingsdoekjes en hygiënegel zijn een uitkomst in de woestijn. Weet je dat zand ook goed reinigt en schoon is?

Er zijn eenvoudige, kleine tenten aanwezig voor 2 personen, je kunt vooraf aangeven of je daar gebruik van wilt maken. In de winter wanneer er kans is op regen wordt de grote tent meegebracht.

WHATSAPP CONTACT

Tijdens jouw reis heb je soms ook nog vragen bijvoorbeeld hoe kom ik van A naar B of waar vindt ik de plaats waar ik een excursie heb. Je staat in verbinding via whatsapp met Jordan Desert Journeys waar je al je vragen kunt stellen en waar we iedere dag kunnen bijkletsen over jouw dag en wat je de volgende dag kunt verwachten. Waar, bij wie en hoe, nemen we dan even door. Je staat nooit alleen!

TEMPERATUREN EN HET WEER IN JORDANIË

Voor-najaar

De beste temperaturen in Jordanië zijn in de maanden maart, april, mei, september, oktober en november. Voor reizigers die van zomerse temperaturen houden. De zon schijnt bijna het hele jaar door, een enkele dag kan het bewolkt zijn. Maart, april, november is er een kleine kans op regen maar dat is meestal niet meer dan 10 dagen per jaar waarvan het meeste in de winter zal vallen. De dagtemperatuur zal wisselen tussen 20 en 40 graden Celsius, maar meestal is het een droge lucht en voelt het niet zo heet als in een vochtig klimaat. In de nachten kan de temperatuur variëren van 10 tot 30 graden Celsius.

Winter

De winter, december, januari, februari, is voor veel Bedoeïenen de fijnste tijd van het jaar. Hoewel het kouder is maar vaak wel zonnig kun je, je daar op kleden. Regen is zo uitzonderlijk dat iedereen naar buiten trekt om in de regen te zijn, om de flashfloods in de gaten te houden en…om de watervallen in de woestijn te zien. Een enkele keer valt er sneeuw. Meestal hoog in de bergen. Dana, Shobak en Petra, terwijl er ook meer sneeuw in het noorden van Jordanië zal vallen. In het zuiden was er dit jaar, 2020, diep in de Wadi Rum sinds lang geleden een klein beetje sneeuw gevallen, een bijzondere gebeurtenis.

De dagtemperatuur zal wisselen tussen het vriespunt, tot 25 graden Celsius. De nachttemperatuur kan heel zeldzaam met vorst zijn, enkele graden onder nul tot een graad of 10-15 Celcius.

Zomer

De zomers zijn heet, dag en nacht. In juni, juli, augustus kan de dagtemperatuur in de Wadi Rum woestijn oplopen tot rond de 50 graden Celsius. Met excursies starten we vroeg, we hebben een lange middagpauze wanneer de zon en het zand te heet zijn voor ons en de dieren om daarna verder te trekken. De dagen zijn lang. In de bergen en in het noorden is het iets koeler. Gedurende deze maanden is er geen regen, meestal geen bewolking en staat de zon van half 12 tot 4 uur brandend aan de hemel. De nachten brengen geen verkoeling. Reken op 30 graden Celsius.

KLEDINGADVIES

Voor-en najaar

Laagjes kleding werkt het beste. Makkelijk om uit te trekken als de temperatuur oploopt en weer aan te trekken als het gaat afkoelen. Meestal is een t-shirt voldoende. Neem vooral ook kleding met lange mouwen mee, een dunne bloes/overhemd volstaat om je te beschermen tegen de brandende zon. Net als een lange broek/jurk/rok. De meeste mensen, ook de toeristen dragen een sjawl/doek om hun nek/armen te beschermen tegen de zon. Deze zijn in alle kleuren, maten en materiaal te krijgen in Jordanië. Neem wel een warme jas/trui/vest mee voor de koude avonden. Net als sokken en zelfs handschoenen als je gaat paardrijden/kameelrijden. Voor de laatste activiteit ook dichte beschermende schoenen. Schoeisel: als je van wandelen houdt, maar ook in de site Petra is het handig om wandelschoenen mee te brengen en een paar luchtige slippers die je makkelijk aan en uit kunt trekken.

Winter

De winter in Jordanië duurt 40 dagen van winterse temperaturen. Startend op 21 december tot eind januari. Laagjes kleding is een must. Er zijn winterse dagen dat de zon zo krachtig is dat een t-shirt voldoende is. Er zijn dagen met een koude snerpende wind die overal doorheen waait. Dus zeker een winterjas, eventueel een regencoat, een warme trui of vest die je altijd bij je hebt. Muts, sjaal, handschoenen en meerdere warme sokken voor als de grond echt koud is of bij regen. Warme winterschoenen/laarzen waar je goed op kunt lopen en iets lichtere schoenen mocht het warm zijn.

Zomer

De zomer is echt heet, je transpireert meer ook al is het klimaat droog. Drink meer water dan je gewend bent en zorg voor voldoende zouten om je goed te blijven voelen. Neem dunne kleding mee, vooral ook met lange mouwen en lange broek/jurk/rok. De zon brand ongenadig, lange kleding beschermd je. De doeken/sjawls zijn een uitkomst, zeker als je deze nat maakt met water, een soort natuurlijke airco onderweg om het hoofd koel te houden. Zware schoenen zijn niet praktisch in de zomer, je voeten zetten in de hitte vaak wat uit. Luchtige schoenen of fijne sandalen die je makkelijk aan- en uit kunt trekken. Een hoed of pet is ook fijn om je gezicht te beschermen tegen de zon.

KLEDING ETIQUETTE IN JORDANIË

De meeste mensen in Jordanië hebben bedekkende kleding aan. Zeker de vrouwen. Mannen dragen wel t-shirts met korte mouwen of bermuda, lange shorts broeken. In de grote steden en toeristische plaatsen is met wel gewend dat toeristen zich anders kleden. Vindt je het vervelend om steeds aangestaard en zelfs benaderd te worden dan is het vaak fijn dat je wat meer bedekt bent. Zeker als je als vrouw alleen reist. Een hoofddoek is niet verplicht! Wordt je bij Jordaniërs thuis verwacht of bezoek je een moskee of een plaats waar nauwelijks tot geen toeristen komen, pas je dan zoveel mogelijk aan de gebruiken van het land aan. Je zult je zelf er veel prettiger bij voelen.

RAMADAN

Tijdens de Ramadan (29-30 dagen afhankelijk van de maankalender) vasten de meeste inwoners van Jordanië van zonsopgang tot zonsondergang. Dan wordt er niet gegeten of gedronken, ook geen water. Hoewel je vrijgesteld bent als je reist moet je deze dagen na de Ramadan wel inhalen. De iftar is de belangrijkste maaltijd tijdens de dag. Zodra de oproep tot gebed bij de zonsondergang is. Dan komt de familie bijeen met vaak vele gasten, om in het sociale samenzijn met elkaar, de vasten te verbreken met water, vruchtensap, dadels en een goede maaltijd. Na deze maaltijd mogen ze tot zonsopgang eten en drinken.

Wat merk je van het vasten?

Sommige mensen veranderen hun dag-nacht ritme en leven in de nacht terwijl ze een groot deel van de dag slapen. Het leven is tijdens de Ramadan anders als daarbuiten. Het is stiller op straat, winkels en officiële instellingen hebben aangepaste openingstijden. Eten en drinken doe je liever niet op straat terwijl de mensen die vasten je kunnen zien. Er zijn enkele restaurants open waar je rustig je maaltijd kunt gebruiken. Natuurlijk komen er ook toeristen tijdens deze maand. Houdt er rekening mee dat je chauffeur of gids dan vaak ook aan het vasten is. Veel mensen in het toerisme werken dan niet omdat de temperaturen en de lange dag het vasten te zwaar maken.

Suikerfeest, Eid al fitr

Na de Ramadan is het Eid al Fitr, Suikerfeest van 3 dagen. Eén van de twee belangrijkste feesten voor moslims, vergelijkbaar met de kerst, vanwege de vele familiebezoeken. Iedereen is in het nieuw gestoken, kinderen krijgen geld of snoepgoed. Na de lange vastenperiode kijkt iedereen uit naar deze dagen om ze samen met de familie door te brengen.

De Ramadan zal in 2022 rond 2 april starten tot 2 mei, daarna 3 dagen Eid al Fitr, het Suikerfeest. Hierna zal het normale leven weer op gang komen.

VACCINATIES

Hoewel de meeste mensen geen vaccinaties nemen als ze naar Jordanië komen kun je advies vragen bij de GGD. Zij raden op dit moment een DTP en hepatitis A vaccinatie aan, naast persoons en reis gebonden adviezen. Het is jouw keuze of je dit wel of niet wilt toepassen.

WAT NEEM JE MEE TIJDENS EEN LANGER VERBLIJF IN DE WOESTIJN?
  • Omdat er in de woestijn geen oplaadpunten zijn behalve via de accu van de auto, neem je eigen oplader mee (USB via het contactpunt als de auto rijdt).
  • Extra battery-pack om je telefoon op te laden.
  • Opgeladen batterijen voor je camera.
  • Lippenbalsem omdat de woestijn droog is.
  • Een hydraterende crème.
  • Zonnebescherming, crème, pet, hoed, shawl.
  • Als je gevoelig bent voor muggen een goed product (Deet)
  • Als je gebeten bent iets tegen de jeuk. Op sommige plaatsen zijn geen muggen, op andere plaatsen kun je ze wel tegenkomen.
  • Je eigen toiletartikelen.
  • Je eigen medicijnen en reismedicijnen.
  • Camera.
  • Een zaklamp.
  • Reinigingsdoekjes om handen en gezicht mee te reinigen.
  • Desinfecterende gel voor de handen.
  • Een reisdagboek voor Jordanië om al je avonturen in op te schrijven.
  • Slippers die makkelijk aan en uit kunnen.
  • Bij paardrijden: je cap, stevige (beschermende) schoenen met chaps. Rijkleding.
  • Je eigen lakenzak en kussensloop of slaapzak als je daar de voorkeur aan geeft (niet verplicht).
VEILIGHEID

Is Jordanië wel veilig? Hoewel de vraag aan het eind staat is het misschien de meest gestelde vraag en de meest geuite waarschuwing thuis als mensen naar Jordanië op reis gaan. Het ministerie van buitenlandse zaken (https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/jordanie/reizen/reisadvies ) geeft geen negatief reisadvies uit voor Jordanië, alleen alertheid, niet in de buurt van demonstraties komen die, als ze er zijn, meestal op vrijdag rond het middaggebed zijn. En om het lokale nieuws te volgen. De paar kilometer inlands met de grens van Syrië wordt afgeraden, maar daar komen normaal geen reizigers/toeristen.

Media invloed

Bedenk dat als er in het westen iets gebeurd de informatie voor dat betreffende land/stad is. Als er in het Midden-Oosten iets aan de hand is, wordt de hele Midden-Oosten regio benoemd, uitvergroot en door alle media opgepakt, ook al is het in een ander land ver weg van Jordanië. Petra heeft in 2019 voor het eerst in de geschiedenis de miljoenste bezoeker mogen verwelkomen. Je bent niet de enige die graag naar Jordanië wil komen. Jordanië wordt vaak afgeschilderd als de veilige haven middenin een onrustige regio. Het is goed toeven in het bijzondere land met vriendelijke, behulpzame mensen, bijna ongebreidelde gastvrijheid die je in het westen niet meer tegenkomt. Met vele gasten die zich zo thuis en veilig voelen in het land, om zelfs later, vaker terug te keren.

SINGLE REIZEN

Kun je (als vrouw) alleen reizen in Jordanië? Een heel duidelijk ja, maar wees standvastig en laat je niet verleiden in allerlei avonturen met “vreemden” die je in jouw eigen land ook niet zou vertrouwen. Iedere chauffeur zal proberen je aan zich te binden voor je verdere reis. Veel lokale gidsen zullen je overhalen om meer excursies met hen te doen of zelfs voorstellen verder met je mee te reizen. Vaak betaal je dan de hoofdprijs. Boek je van tevoren dan staat je reisschema vast en kun je er vanuit gaan dat je reis zal verlopen zoals jij dat wilt, tegen de afgesproken reguliere prijs. Bovendien kun je van de chauffeur en gids verwachten dat zij zich houden aan het vastgestelde reisschema.

VERZEKERINGEN

Als je met Jordan Desert Journeys reist verplicht je jezelf om een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten, met werelddekking. Als je gaat paardrijden, kameel rijden, duiken, klimmen, een ballonvaart wilt maken informeer dan ook of je je moet verzekeren voor risicosporten. We gaan er van uit, en doen er alles aan zodat dat je geen gebruik hoeft te maken van je verzekering. Maar zoals je weet zit een ongeluk in een klein hoekje en kan er ook op een veilige plek iets gebeuren, of veroorzaakt worden door derden waar je geen invloed op hebt. De meeste ongelukken gebeuren immers binnenshuis! En dan ben je zo blij dat je reisverzekering het meeste voor je zal regelen.

REISREVIEWS

Wij stellen het enorm op prijs als je een review over ons wilt schrijven. Als kleine reisorganisatie is jouw mening over een reis belangrijk omdat anderen die overwegen een reis naar Jordanië met Jordan Desert Journeys te maken, graag lezen hoe jij jouw trip bij ons hebt ervaren. Wil je ook een review achterlaten? Vul het formulier in, dan plaatsen we jouw ervaring ook bij onze reviews. Alvast hartelijk bedankt!

OVERIGE VRAGEN

Mocht je vraag hier niet bijstaan neem gerust contact op via info@jordan-desert-journeys.com, een goede voorbereiding van je reis is het halve werk.

TEAM JORDAN DESERT JOURNEYS

Wenst je veel plezier met alle voorbereidingen. Welkom in het mooie en gastvrije Jordanië. Veel liefs uit de woestijn.

Follow Me

Schrijf jezelf in voor updates over nieuwe reizen, inspiratie, nieuwe blogs en reistips over Jordanië.